Golda Meir és kora


Ötven évvel ezelőtt lett miniszterelnök Golda Meir. Személye kapcsán a cionista mozgalom történetéről,  a modern Izrael évtizedeiről, valamint a nők megjelenéséről a politikai csúcselitben kérdésköréről egyaránt várunk előadásokat.

A hangsúlyozottan multidiszciplináris konferenciára minden érdeklődőt várunk. A részvétel ingyenes, regisztrációt nem igényel.

 


A konferencia helyszíne: WJLF, Budapest VIII, Dankó utca 11 Kline terem

Közlekedés: http://oktatas.uni.hu/Dankoutca.htm

Időpont: 2019.11.17 , vasárnap

(Ha a jelentkezők száma 8 alatt marad, a konferencia délutánra korlátozódik, 8-14 előadás esetén reggeltől estig tart az ülés. Több jelentkező esetén párhuzamos szekciók lesznek.)

A konferencia honlapja: http://oktatas.uni.hu/20191117.htm

szervező: WJLF Tudományos Tanácsa, Nagy Péter Tibor

 


14 . 0 Heiszler András / Izraeli nagykövetség/ Iványi Gábor : Megnyitó
14 . 30 Robert C. Castel : Erdélyi rapszódia: Az izraeli titkosszolgalatok magyar származásu vezetői
15 . 0 vita
15 . 30 Gadó János : A nem eléggé szeretett palesztin gyerekek
16 . 0 vita
16 . 30 szünet
16 . 45 Kalmár Zoltán : A müncheni olimpiai merénylet nemzetközi kontextusban
17 . 15 vita
17 . 45 Krajcsír Lukács : "Fegyvereket a népemnek" - Golda Meir amerikai körútja és a fegyvervásárlás kérdése
18 . 15 vita
18 . 45 Pál István : A Khovevi Zion utcában egy kártyaklub van. Sikertelen kísérlet egy korábbi ÁVH-s őrnagy Izraelből történő hazatérítésére.
19 . 15 vita
19 . 45 zárszóRészletes programHeiszler András

MAZSIHISZ

Iványi Gábor

MET

Izraeli nagykövetRobert C. Castel

PhD

Israel Democracy Institute (IDI)

Erdélyi rapszódia: Az izraeli titkosszolgalatok magyar szarmazasu vezetoi

Shin Bet, Moszad, Katonai Hirszerzes

A polgari es katonai titkosszolgalatok tortenete, Izrael tortenelmenek az elveszett dimenzioja. A szolgalatok eletrehivasa, evtizedekkel a fuggetlenseg kikialtasa elott, a szervezeti atalakulasok, es a kuzdelem a demokratikus jelleg kialakitasaert - az elso evtizedek tortenelmenek a Rorschach lenyomata. Ennek a kevesbe ismert szognek a meg kevesbe ismert aspektusa a magyar szarmazasu titkoszolgak szerepe az izraeli titkosszolgalatok arculatanak a kialakitasaban. Mi volt az ami ezeket a magyar anyanyelvu, nagyreszukben erdelyi szarmazasu bevandorlokat olyan hatekonnya tette a kulonbozo titkosszolgalatok vezetoi pozicioiban? Mik voltak azok a valtozasok amikben donto szerepet jatszottak? Miert nem sikerult attorniuk az uvegmennyezetet es miert maradtak meg orokre a masodik vonal sancaiban?

Transylvanian Rhapsody: Hungarians at the Helm of Israel's Intelligence Establishment

Shin Bet, Mossad, Military Intelligence

Arguably, the story of its intelligence agencies is the missing dimension of the State of Israel’s history. Their establishment, decades before independence, the organizational transformations, and the struggle for the formation of a truly democratic character – is something of a Rorschach print of Israel’s first decades. An even less well-known angle is the role leaders of Hungarian origin played in the formative years of Israel’s intelligence establishment. What made these Hungarian speaking, mostly Transylvanian immigrants so efficient as intelligence professionals and managers? What was their impact on the character of the intelligence community? Last but not least, why did they fail to break the glass ceiling and climb to the very top?

Gadó János

MA

Szombat folyóirat

A nem eléggé szeretett palesztin gyerekek

szeretet; gyűlölet; politika

Az előadás a Golda Meirnek tulajdonított mondást használja kiindulópontként: "Akkor jön el a béke, ha az arabok majd jobban szeretik a gyerekeiket, mint amennyire bennünket gyűlölnek." Mennyiben változott ez a helyzet Golda Meir kora óta?

Palestinian children: are they beloved enough?

love; hate; politics

"My lecture uses a Golda Meir quote as a departure point: ""Peace will come when the Arabs will love their children more than they hate us."" To what extent did this situation change since age of Golda Meir?

Kalmár Zoltán

-

Ph.D., Dr. habil.

PE

A müncheni olimpiai merénylet nemzetközi kontextusban

Müncheni merénylet; palesztin terrorizmus; antiszemitizmus

1972 őszén, Golda Meir miniszterelnöksége idején, a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet a müncheni olimpián terrortámadást hajtott végre az izraeli sportolók ellen. A müncheni túszválság a nyugatnémet rendőrség sikertelen túszmentési próbálkozásával zárult. Az izraeli olimpiai csapat mind a tizenegy tagját, öt terroristát és egy nyugatnémet rendőrt megöltek. Az előadás ismerteti a Fekete Szeptember terrorszervezet létrejöttét (1970) és tevékenységét, Izrael megtorló akcióit a müncheni mészárlás után. A tragédia Németországban történt, ezért az előadás bemutatja a Németország és a közel-keleti államok közötti politikai kapcsolatokat is.

Munich massacre in an international context

Munich massacre; Palestinian terrorism; Antisemitism

In the autumn of 1972, under Prime Minister Golda Meir, was a terrorist attack by the Palestinian terrorist organization Black September on the Israeli team at the Olympics in Munich. The hostage crisis in Munich ended with a failed hostage rescue by the West German police. All eleven members of the Israeli Olympic team, five terrorists and one West German policeman were killed. The paper presents the origin (1970) and operations of Black September Organization, and Israel’s retaliation after Munich massacre. The tragedy occurred in German, therefore the paper also presents political relationship between Germany and states in the Middle East.

Krajcsír Lukács

PhD

NEB

"Fegyvereket a népemnek" - Golda Meir amerikai körútja és a fegyvervásárlás kérdése

Amerikai körút; fegyverkezés; Csehszlovákia

Az ENSZ 181. számú határozat elfogadása után érezhetően megnövekedett a feszültség a Közel-Keleten. A zsidó fegyveres milíciák fegyverkezni kezdtek, de a megfelelő fegyverzethez beszerzéséhez több millió dollárnyi pénzösszegre volt szükségük. Az angol nyelvtudása és az Egyesült Államokban töltött gyermekkora miatt Golda Meirre esett a választás, hogy meggyőzze az amerikai zsidó közösségét a pénzügyi támogatás szükségességéről. Ezt a feladatát – minden várakozást felülmúlva – maximális teljesítette, de továbbra is kérdés maradt, hogy mely ország lesz hajlandó fegyvereket szállítani a zsidó milíciának. Ezt a szerepet végül a fegyvergyártásáról mindig is híres Csehszlovákia vállalta. Összefoglalva: az előadásomban bemutatom Golda Meir 1948 januárjában tett amerikai körútját és azt, hogy az amerikai zsidóktól szerzett pénzösszegeket miképp használták fel a Csehszlovákiától való fegyvervásárlásra.

"Weapons for my people" Golda Meir's trip and the issue of arms purchase

American trip; arms purchase; Czechoslovakia

"

After the UN General Assembly adopted Resolution 181, the tensions have increased in the Middle East. The Jewish militias have begun arming themselves, but this required millions of dollars. Because of her English skills and childhood in the United States, Golda Meir was chosen to convince the American Jewish community for a financial support. Exceeding all previous expectations, she accomplished the task. But in the face of the international embargos, it was still question which country will supply the Jewish militias with weapons. This role was eventually fulfilled by Czechoslovakia. In summary: in my lecture, I will speak about Golda Meir's trip to the US in January of 1948, and the arms purchases from Czechoslovakia.

Pál István

PhD

ELTE BTK Történeti Intézet

A Khovevi Zion utcában egy kártyaklub van. Sikertelen kísérlet egy korábbi ÁVH-s őrnagy Izraelből történő hazatérítésére.

ÁVH; hírszerzés, cionizmus

Az előadás Koltai Vilmos, az Államvédelmi Hatóság egykori őrnagya, a kecskeméti osztály volt parancsnoka életútjába enged betekintést. Koltai életútja sok tekintetben tipikusnak mondható a magyar történelem 1945 és 1956 közötti időszakában. A hódmezővásárhelyi zsidó hitközség volt kántora, aki a holokauszt következtében elveszítette feleségét és kislányát, koalíciós időszak/ a meggyilkolt demokratikus kísérlet kezdetétől a gazdasági rendőrségen, majd az Államvédelmi Osztályon szolgált. A 40-es évek végén megnősült, a második felesége nem volt zsidó, viszont 1951-ben az testület elbocsátotta. A közvélemény az egyszerűsítésre törekvő felfogásra tekintettel nem tud róla, hogy az ÁVH zsidó származású tagjai közül sokakat még Nagy Imre kormányalakítása előtt elbocsátottak, mivel Sztálin bizalma megingott a kezdeti szovjet támogatás ellenére a nyugati orientációt választó Izraelben. Koltai a Fehérvári úti kábelgyár biztonsági főnöke volt 1956-ig, ám magánéleti problémái - kényszerű együttélés az [antiszemitizmusra hajlamos] anyóssal, valamint a munkatársaktól érkező fenyegetés folytán 1956 végén Izraelbe menekült. Az egykori államvédelmi tiszt szeretett volna az USA-ba menni, ezt azonban múltjára való tekintettel a State Department nem engedélyezte. Koltai eztán visszatért a régi - vallásos - önmagához, a korabeli izraeli jobboldal pártjaihoz közeledett, mialatt sikerült megszereznie a jelzett kártyaklub/étterem üzletvezetői posztját. 1962-ben a magyar hírszerzés Tel-Aviv-i rezidentúra megpróbált kapcsolatba lépni vele, ugyanis az egykori "kolléga" jóban volt az Sin-Bet Eilat-i részlegvezetőjével. A cél az izraeli elhárításba történő beépülés vagy annak feltérképezése volt. Az hogy milyen eredménnyel, egyelőre maradjon titok...

The gambling room of the Khovevi Zion street. A futile attempt for the persuasion of a former state security major to repatriate from Israel.

State Sercurity; Intelligence, Cionism

This presentation aims at providing a glimpse into the life of former State Securtiy major Vilmos Koltai who defected to Israel after the opression of the Hungarian Revolt of 1956. Koltai's career was characteristic in Hungary during the first decade that followed World War II. The former cantor of the Jewish congregation of Hódmezővásárhely who had lost his wife and little daughter in the Holocaust joined the new National Police Force, first the Department of Economic Protection, then the State Security Department. Koltai had served as the state security chief of Kecskemét in the late 1940's later transferred to Szeged. He had married to a Christian woman, but was dismissed form the State Security Authority in 1951. At that time Stalin's formerly comprehensive attitude towards Israel had fundamentally changed, for Ben-Gurion ungratfully opted for a silent affiliation to the West. The condemnation of the Jewish State by Moscow lead to the beginning of the expulsion of those state security officers who were Jewish or had an undeniably Jewish origin. Koltai belonged to this group since from 1951 he functioned as the security chief of the Budapest Cable Factory. In 1956 he defected to Israel which could be explained by two factors. He had serious family problems, that is, conflict with the mother-in-law prone to display antisemitic tendencies; and, on the other hand, Koltai was threatened by murder by his former colleagues in the factory. The former state security major was to have moved to the US, but that was denied by the State Department based on the position he had held Hungary prior to 1956. Thus, he approached to the Israeli right-wing parties, returned to the religious life he had conducted before the Shoah. The Tel-Aviv Residency of the Hungarian Intelligence endeavored to recruite him for Koltai had been in good terms with the chief of the Sin-Bet section in Eliat. Police major Gyula Rossz and Captain Pál Iglói were prevailing on Koltai the repatriation in vain.

 

 

videobook

 

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_3.mp4

https://youtu.be/5V6Toib_elE

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_4.mp4

https://youtu.be/eh9hZ5cU3eM

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_5.mp4

https://youtu.be/GtvquZkTNpc

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_6.mp4

https://youtu.be/gVdvGWacLCU

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_7.mp4

https://youtu.be/9z5xTwh8XRs

https://archive.org/download/WJLF_2018_2019/Golda_Meir_8.mp4

https://youtu.be/tAc4ND8JqsY