Hetvenöt éve szabadult fel Közép-Európa a hitlerizmus és magyar bűntársai uralma alól

 

Az esemény a „Hetvenöt éve szabadult fel Európa” https://wesley.hu/2020/02/22/hetvenot-eve-szabadul-fel-europa/  megemlékezés-sorozat része.

 

2020.04.05 vasárnap délutánján nemcsak azért gyűlünk össze. hogy ünnepeljük a tényt, hogy Magyarország megszabadult a német megszállástól, hanem hogy emlékezzünk és emlékeztessünk arra, hogy a magyar hadsereg és a magyar hatóságok tengernyi halált és szenvedést okoztak, zsidó és nem zsidó magyar emberek, határainkon belül és kívül élő más állampolgárságú emberek százezrei számára.

A magyar hadsereg és a magyar hatóságok tetteit a korabeli magyar társadalom igen jelentékeny része támogatta és nagyon kevesen voltak akik fegyverrel, szolidáris tettel, vagy akár szóval szembeszálltak volna ezekkel a tettekkel. E történelmi szégyent tetézi, hogy az azóta eltelt évtizedekben sem történt a társadalmat teljes mértékben átható  szembenézés e bűnökkel, s a 2010-es évek magyar kormányzatai – értékviláguktól hajtva vagy szavazatszerző számításból, ez tulajdonképen mindegy -  a korabeli tettesek felmentését kisérlik meg.

Akik –háromnegyed évszázad elmúltával – elvileg részt vehetnek e megemlékezésen, a korabeli tettekért  személyükben bizonyosan nem felelősek, s a sok évtizedes szembenézés-hiányért is eltérő mértékü felelősség terheli a harminc és hatvan éveseket,  az életüket közvélemény befolyásálása képes pozíciókban töltőket, s azokat, akik legfeljebb családi beszélgetéseken hallathatták hangjukat.

De 2020-ban már mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy szolidaritásunkat kifejezzük-e meggyilkolt vagy megsértett embertársainkkal, honfitársainkkal s tetteinkkel és szavainkkal szembeszállunk-e a történelmi bűnök mentegetőivel.

 

 

 

A megemlékezés helyszíne : VIII Dankó u 11, WJLF Kline terem

Időpontja : 2020.04.05

A megemlékezés rendezője a WJLF Tudományos Tanácsa, felelős Nagy Péter Tibor

A megemlékezés honlapja:

http://oktatas.uni.hu/20200405.htm