videobook

 

A nulladik zsidótörvény -

Száz éves a numerus clausus

 

A húszadik századi Európa legelső olyan törvényét, ami zsidók korlátozására irányult 1920-ban fogadta el a magyar országgyűlés, s egészen 1928-ig változatlan formában érvényben is maradt az. A törvény értelmezése azóta is meghatározó a Horthy-rendszerről, a Bethlen kormányról, Klebelsbergről, Prohászkáról szóló emlékezetpolitikai diskurzusokban, csakúgy, mint a felsőoktatási intézmények önértelmezéstörténetében.

Időpont: 2020.06.21 , vasárnap

A KONFERENCIA INTERNETES KONFERENCIAKÉNT KERÜLT MEGRENDEZÉSRE

szervező: WJLF, B. Kádár Zsuzsanna, Nagy Péter Tibor

Program

Az előadások húsz percesek, melyeket húsz perces vita követ. Felvétel készül.

2020 06 21, vasárnap

Videofelvételek a lap alján

 

12,30 Nagy Péter Tibor: Megnyitó

13.10. Forrai Judit: Numerus clausus és az orvosi egyetem

13.50. Stark Tamás: Kampány az "idegenfajú" zsidóság ellen a húszas évek elején

14.30. Petneházi Zsigmond: Nürnbergi törvények

15.10. szünet

15.20. Karády Viktor: A numerus clausus hatása az elitekre

16.00. Biró Zsuzsanna Hanna: A numerus clausus hatása a bölcsészképzésre

16.40. Sipos Balázs: A női jogok változása a forradalomtól a konszolidációig

17. 20. Szapor Judit: Akadémiai antiszemitizmus és gender száz év távlatából

 

videokonferenciával kapcsolatban néhány technikai információ.

 

1. Többféle távkonferenciázó program van. Az elmúlt hetekben több konferenciát szerveztem ennek legfontosabb tapasztalata volt, hogy a legtöbb (ingyenes és fizetős) program induláskor minimális mértékben "hozzányúl" a részt vevő személyek gépéhez, telepített szoftvereihez, beállításaihoz. Sokan tartanak attól - s egy százalékban: joggal - hogy ez valami bajt csinál nekik, s akadályozni fogja a gépükön futó - a konferenciázásnál számukra fontosabb - tevékenységeket .

Ezért konferenciáinkat a "meets" nevü programmal bonyolítjuk le. 

Akinek nincs gmail fiókja, ingyenesen létrehozhat egyet, s ott elindítva a meets linket, a beszélgetéshez szükséges kapcsolat a google felhőjében jön létre, a gépével tehát éppúgy nem történik semmi, mintha egy website-ra kattintana a böngészőben.

 

2. A másik fontos tapasztalat, hogy e konferenciákat egyszerre kell műhelykonferenciáként és nyilvános konferenciaként kezelnünk.

Ennek a módja a következő: a konferencia kezdete előtt egy órával a konferenciára meghívott személyek e-mailben kapnak tőlem egy linket. Kérem arra kattintsanak rá, MÁR A KONFERENCIA KEZDETE ELŐTT LEGALÁBB ÖT PERCCEL KATTINTSANAK, AKKOR IS, HA VALÓSÁGBAN CSAK KÉSŐBB KÍVÁNNAK BEKAPCSOLÓDNI.  Ezzel biztosítják ugyanis, hogy lesz számukra "hely" a "konferenciateremben" .

A konferencia kezdés előtt öt perccel ugyanaz a link felkerül a konferencia honlapjára és bárki beléphet, amíg a teremben el nem fogy a hely.

 

3.  A konferencián jelenlévők számára a következő szabályokat kérem betartani:

- a belépéskor a kurzort a képernyő aljára mozgatva, felbukkan egy szürke sáv. Annak közepén egy piros telefonikon mellett látsz egy  mikrofonikont. Arra kattints rá a belépéskor, hogy áthúzott állapotban legyen. Ha áthúzott állapotban van, akkor a konferenciát nem zavarja a kutyaugatás, a felcsendülő telefon stb. Viszont amikor előadóként beszélsz, vagy hozzászólsz akkor kapcsold vissza a mikrofont.

- ha akarod kikapcsolhatod a képernyő alján látható kameraikont is. De kérlek, amikor beszélsz, előadsz vagy hozzászólsz kapcsold be a kamerát. (Ha sávszélesség, vagy internet-kapcsolat miatt torzul a hangod, akkor úgy javíthatod a hallhatóságodat, hogy miután egy pillanatra megmutattad magad a kamerával, kikapcsolod azt. Ettől a hangod hallhatósága javulni fog)

- FIGYELEM: a meets érzékeli, hogy ki vagy, ezért Neked olyan összeállítást mutat a résztvevőkről amiben éppen Te nem szerepelsz. Hogyha a kamerád elmozdul vagy más miatt rosszul látszol, a moderátor közbevág, hogy igazítsd meg a kamerád. 

- a konferencia X perc előadás - X perc vita elven működik, ahogyan ez a programból látható.  Az előadás idősávjában az előadó mikrofonja van bekapcsolva, tehát kérjük az előadás idősávjában éppúgy ne vágjatok közbe, mintha egy konferenciateremben ülnétek! 

- a meets felületén jobboldalt felül látsz egy "képernyő ikont", stilizált szövegsorokkal. Arra rákattintva a meets jobboldalán megjelenik egy üzenő felület, ahol az előadás alatt üzenhetsz bármely résztvevőnek. DE AZT kérem, hogy ezt most CSAK az előadónak vagy a moderátornak szóló üzenetre használd. 

Az előadónak olyasmit üzenj csak, ami közvetlenül az előadást segíti technikai értelemben, pl: "hangosabban beszélj". "lassabban beszélj"

A moderátornak fő szabályként azt üzend, hogy hozzá akarsz szólni az éppen folyó előadáshoz,  hozzá akarsz szólni az előző másodpercekben elhangzott hozzászóláshoz, illetve: előadó vagy most következnél, de el kell menned, majd visszatérsz stb.

Hozzászólásra jelentkezni tehát üzenettel lehet, (az üzenet tartalmazza a hozzászólni kívánó nevét, hiszen az nem minden esetben jelenik meg automatikusan) a moderátor egyenként ad szót.

Igen fontos, hogy ha két ember egyszerre beszél, akkor némely hangszóró az érthetetlenségig torzít. Tehát a vita során még annyira se vágj a másik ember szavába, amennyire egy konferenciateremben ez elfogadható lenne.

 

4. Vannak előadók, akik előadásuk során ppt, doc, xls, vagy jpg fileokat szeretnének bemutatni. Erre a következő eljárás követendő: 

Az előadó anélkül, hogy kilépne a konferenciaprogramból saját gépén elindít egy word, vagy powerpoint programot, esetleg egy filmet stb. 

Javasoljuk, hogy úgy ossza meg a képernyőt, hogy a meets-et és ezt a programot egyszerre lássa!

(ILYEN ESETBEN CSAK A KIVETÍTENDŐ PROGRAM ÉS A MEETS LEGYEN NYITVA A SZÁMTÓGÉPEDEN MÁS NEM!) 

A meets aljára kell vinni a kurzort, felbukkan egy szürke sáv. A sáv jobboldalán van egy giomb. Arra kattintva megkérdezi, meg szeretnél e osztani egy ablakot. Kiválasztod az ablakot, ez esetben a  meets még egy példányban "belép" - tőled és "belépőként" az ablakot mutatja. (EZT CSAK AKKOR TEDD MEG, AMIKOR RAJTAD A SOR, HOGY PREZENTÁLJ, MERT EGYÉBKÉNT MEGZAVAROD A KONFERENCIÁT!) Ha ez sikertelen akkor válaszd azt, hogy az egész képernyőt  ossza meg!

Figyelem! Az előadó csak akkor tud lapozni a Wordben vagy Power pointban, ha wordre vagy powerpointra kattint, hogyha a meetsben látható tükröződésére kattintasz, akkor nem tudsz lapozni.  

A közönség a saját monitorán kicsit kicsinyített formában ugyan, de ugyanazt látja amit az előadó - azért kicsit kicsinyítettben, mert a képernyő egyrészében továbbra is az előadóról közvetített képet látja. 

Az előadó tehát kétféle módon kommunikál egyszerre a közönséggel: az éppen futó ppt-ben, vagy doc ban lapoz, esetleg valós időben beleír egy dokumentumba stb, és közben hangjával, gesztusaival is előad.

 

5. Időnként előfordul, hogy a rendszer begerjed, Azaz miközben előadsz a hangszóróból egy másodperces késéssel hallatszik a hangod, ezt a mikrofonod úgy érzékeli, hogy a szobából jön a hang, és azt is közvetíti, s emiatt természetesen torzítani kezd. 

Ez esetben az a teendő, hogy ha van fülhallgatód, arra kapsolsz és a computer hanszoróját elnémítod (a computer saját hangszóróját a képernyőn. Tehát nem a meets en belül). Ha nincs fülhallgatód, akkor is némítsd de ez esetben fájékoztasd erről a moderátort, és figyelj rá, hogy a moderátor (akit tehát nem halaasz saját előadásod közben) nem akar e figyelmeztetni valamire, pl az üzenőfelület segítségével.

 

Videobook

Első példány:

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_16_NagyPt_Forrai https://youtu.be/tonEAmuh4mI

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_17_Forrai_Stark https://youtu.be/u8UEITMjHBc

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_18_Stark_Petnehazi https://youtu.be/84BBPegOxtI

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_19_Petnehazi_Karady https://youtu.be/B9OjkEMjinA

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_20_Karady_Biro https://youtu.be/_irgDeFNxYo

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_21_Biro_Sipos https://youtu.be/2Mw6m9uHyfE

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_22_Sipos_Szapor https://youtu.be/upm7eTEFyhg

A_nulladik_zsidotorveny_20200621_23_Szapor_Zarszo https://youtu.be/BFxhW4Dda7M

 

Második példány

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_16_NagyPt_Forrai.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_17_Forrai_Stark.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_18_Stark_Petnehazi.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_19_Petnehazi_Karady.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_20_Karady_Biro.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_21_Biro_Sipos.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_22_Sipos_Szapor.mp4

https://archive.org/download/conferences_2018/A_nulladik_zsidotorveny_20200621_23_Szapor_Zarszo.mp4