videobook

PedLabor 2022. január 10.

 

Amit a politikai szocializációról (nem) tudunk - hommage à Csákó Mihály

 

Soha nem volt annyira aktuális a politikai szocializáció kérdése mint napjainkban. A Covid járvány miatt szétzilált életünkben keresnénk a biztos fogódzókat, de ezt egyre kevésbé találjuk a társadalmi alrendszerekben (az egészségügyben, az oktatásban, a szociális szférában vagy a közigazgatásban). Szeretnénk orientálódni a politikai palettán, de képlékennyé váltak a korábban mértékadó fogalmak, mint "baloldali", "jobboldali", "szabadelvű". Élnénk a modern társadalmak nyújtotta szabadsággal, ami a magánélet és a szakmai karrier sokszínű és egyedi megvalósításában ölthet testet, de közben szembe kell néznünk a populizmus és autokratizmus térhódításával. Ilyen körülmények között a politikai szocializáció, vagyis a felnövő generációk felvilágosítása arról, hogy minden választásuk következményekkel jár (az is, ha távol maradnak a politikai jogaik gyakorlásától, ahogy az is, ha nem), elsődleges pedagógiai cél kell, hogy legyen. Mégis, valahogy az az érzésünk, hogy a feladat túlnőtt az iskolán, de az is lehet, hogy az iskola soha nem is nőtt fel a feladathoz. Mi a helyzet valójában? Kérdezzük ezt azon a napon, amikor a politikai szocializáció egyik legnevesebb kutatójára és aktivistájára emlékezünk, Csákó Mihály halálának harmadik évfordulóján.

Meghívott előadóink és a hozzászólások témája:

Murányi István (DE BTK): A demokrácia diszkrét bája
Szabó Andrea (MTA TPI): A politikai érdeklődés politikai szocializációs dimenziói
Heszterényi Réka (Blinken OSA – CEU): Európai állampolgárokat nevel-e az iskola? A 2020-as NAT elemzése
Nagy Péter Tibor (WJLF): Csákó Mihály mint homo politicus
Biró Zsuzsanna Hanna (WJLF): Egy tanulmánykötet a politikai szocializációról - ahogy Misi elképzelte, és ami lehetne belőle

Az előadások, hozzászólások után plenáris beszélgetéssel emlékezünk Misire, és közösen gondolkodunk valamilyen lehetséges akciótervről, amellyel a politikai szocializáció kérdését reflektorfénybe helyezhetnénk.

A PedLabor 2022. január 10-ei programja - a járványügyi helyzetre való tekintettel - online került megrendezésre 

 

Videobook:

 

első példány:

https://youtu.be/QUj7ErRZ_Tw

második (lejátszható) példány:

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Amit_a_politikai_szocializaciorol_nem_tudunk_20220110.mp4

letölthető példány:

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Amit_a_politikai_szocializaciorol_nem_tudunk_20220110.mkv