Oktatáskutatás a 2020-as években . Konferencia 2022 szeptember 9-10 –én

 

A videobook:

 

Első példány

https://youtu.be/7vWsFVqMZjA

https://youtu.be/OH8ADQI2vOM

 

második példány

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Oktataskutatas_a_2020_as_evekben_20220909.mkv

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Oktataskutatas_a_2020_as_evekben_20200910.mkv

 


Az online világ hatalmas lehetőségeket nyitott a konferenciaaktivitás számára - lehetővé téve a költséges és időigényes utazás elkerülését, lehetővé tette gyermekeikre vigyázók, vagy életkori és egészségi okokból otthonról nehezen kimozdulók bekapcsolódását a tudományos életbe, segít azoknak, akiknek sok elfoglaltságuk miatt ugyanaznap két városban is lenne dolguk, s azoknak is, akik úgy döntöttek, más országban, más kontinensen folytatják életüket ,  de nem akarnak a hazai szakmai életből teljesen kikapcsolódni. Lehetővé vált, hogy akár előadásról-előadásra eldönthessük részt veszünk-e egy konferencián, sőt - komolyabb sértődés kockáztatása nélkül - akár menet közben is dönthetünk úgy, hogy egy előadásból kikapcsolódunk, feleslegessé tette az intézményvezetőktől való szívesség kérést terem-kérdésben...

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az oktatáskutatás szakkonferenciái egyre inkább tematikus jellegűek. Valamilyen más "projekt" promócióját vállalják: ilyenek az Educatio(R) tematikus számok köré szervezett konferenciák, tanulmánykötet bemutatók, kisebb nagyobb H2020, OTKA stb kutatások olyan időközi, vagy zárókonferenciái, melyeket pályázatírás során vállalt be valaki.

A tudományos konferenciák eredeti funkciója - ahogy ez a 19-20 században kialakult - némiképp más, mint a nagy kollektív projekteké: arról beszélni, ami éppen foglalkoztatja az embert, friss felfedezéseket megosztani, újragondolni régi dolgokat. Gondolatainkat publikálás előtt, közben, után megfuttatni szakmai közegben. Ehhez - időről időre - kell valamiféle szabad témaválasztású konferencia. Ahol nem a munkáltató intézményes érdekeire vagy tekintettel, nem főnökeidre és beosztottjaidra, s nem valami projektben vállalt kötelezettségre vagy korlátra. Csak tudományos érdeklődésedre és ambícióidra.  Olyan alkalom kell ehhez, ahol nem fenyeget az idődémon, mint a nagyobb konferenciákon, hogy perceken belül egy másik szekció munkája veszi kezdetét.

Egyre többen vannak, akik munkahelyi viszonyaik miatt csak este vagy hétvégén tudnak konferenciázni, de olyanok is, akiknek épp az esték és a hétvége nem alkalmas konferenciázásra. Ezért indokoltnak tűnik nem egész napos, hanem egy hétköznapra és egy hétvégi napra kiterjedő konferencia szervezése.

A Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztálya és  az MTA Oktatásszociológiai albizottsága - a kelleténél ritkábban - többször szervezett ilyen alkalmakat, még a nem online formában.

Most a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztálya

"Oktatáskutatás a 2020-as években"

című online konferenciájára minden társadalomkutatót szabadon választott témával hívunk.

A konferenciát 2022 szeptember 9-10-én péntek délután és szombat délelőtt tartjuk, nagyobb számú jelentkező esetén péntek délelőttre és szombat délutánra is kiterjeszkedve. A 20 perces előadásokhoz 20 perces vitaidőket kapcsolva.   A jelentkezéseket június 25-ig kérjük megküldeni.

Nagy Péter Tibor

 

Első nap Szeptember 9

9.00        megnyitó

9 20   Ásványi Katalin Kasza-Kelemen Kata: A fenntarthatóság oktatásának hatásai a felsőoktatásban -  Egy hazai egyetemközi kutatási együttműködés első eredményei

10 00 Bugyi Anett: Az iskolaválasztás hazai és nemzetközi kontextusa - Mi történik hazánkban a „suliváró” foglalkozásoktól az első osztály indulásáig? 

10 40 Burány Judit Rita: A test szerepe a Horthy-korszak oktatáspolitikájában

11 20 Deák Dorottya: A Cyberbullying prevenciós és korrekciós lehetőségei Magyarországon

12 00 Forray R. Katalin: Új folyamatok a cigányság rétegződésében

13 20 Gáspár Tamás - Kisgécziné Katona Borbála: Pedagógia lélektől lélekig - a Rajzos dalolás program 

14 00 ebédszünet

14 40 Vizdák Károly: A coach-szemlélet helye a felsőoktatásban a külföldi tapasztalatok tükrében

15 20 Győri Krisztina - Szabó Dóra - Lajos Panna: Tehetetlen szülők a digitális nevelésben - avagy egy szisztematikus szakirodalmi elemzés eredményei a szülői digitális nevelésről 

16 00 Szilágyi Edit: Nyelvtanítás és szülői bevonódás

 

Második nap   Szeptember 10

 

11 20  Kenyeres Éva- Mihálykóné Orbán Éva- Mihálykó Csaba: Páros összehasonlításokon alapuló értékelések alkalmazása az oktatásba

12 00 Molnár Zoltán Gábor: Kollaboráció és demokrácia a matematikaórán

 12 40 Nagy Péter Tibor: Az iskolai sikeresség, mint indikátor