MEGHÍVÓ

Merre halad a kutatói adathozzáférés és adathasználat ügye? Miért nincs komolyabb igény a nagymintás és teljeskörű mikroadatok iránt?

című pódiumvitára

A Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület (FETE), valamint az MSZT Társadalomstatisztikai szakosztály pódiumvitát szervez részben a FETE eddigi működéséről, és annak tanulságairól, részben a kutatói adathozzáféréssel kapcsolatos kérdésekről, amelynél az adatgazdák és a kutatók közötti együttműködés áll középpontban. Ez utóbbit nagyon fontosnak véljük, tekintve, hogy ez a megközelítés meglehetősen kevés figyelmet kap, holott e szempont elhanyagolása komoly mértékben megnehezíti a társadalomtudományi szempontból fontos adatbázisok használatát. A vita hátteréül szolgál az „EGYESÜLET A TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK METSZÉSPONTJAIN: A FETE TÖRTÉNETE” címmel készített kötet, amely áttekinti és értékeli a szervezet céljainak teljesülését.

A FETE 2010-ben történő létrejöttekor az egyik legfontosabb cél a kutatói adathozzáférés, adatkapcsolás és használat terén tapasztalható anomáliák feltárása, illetve mérséklése. Úgy véljük, hogy az utóbbi időszakban a társadalomtudományi adatbázisokhoz való hozzáférés lehetőségei számottevően javultak, ám e tekintetben meglehetősen eltérő viszonyok alakultak ki az egyes diszciplínák között. Újabban azonban az adatbázisokhoz való hozzáférést illetően bizonytalanságokat lehet tapasztalni, ezért reményeink szerint ezek megtárgyalásához a vitafórum kedvező lehetőséget ad majd. Kulcskérdésnek tekintjük ugyanis részben az közpénzekből finanszírozott adminisztratív adatállományokhoz, valamint a nagy adatgazdák, ezen belül is a KSH nagymintás lakossági vizsgálatainak, illetve a népszámlálások adataihoz való hatékony hozzáférést. Kérdés, hogy e téren milyen jellegű új problémák jelentek meg, és melyek termelődtek újra?

A rendezvényt összekötjük a Társadalomstatisztikai szakosztályban esedékes tisztújítással, amelynek keretében sor kerül a szakosztályi tevékenység megújításával kapcsolatos elképzelések megvitatására. Erre külön meghívót küldünk.

A rendezvény nyilvános, amelyre minden érdeklődőt várunk.

Helyszín: MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, körtárgyalója (Budapest, Tóth K. u. 4. II. emelet.)

Időpont: 2022. október 24. 17 órai kezdéssel.

Napirend

1. A kutatói adathozzáféréssel és hasznosítással kapcsolatos hosszú távú tapasztalatok értékelése.

 

Vitavezető: Harcsa István (FETE)

Résztvevők: 2

 

 

- Hegedüs Péter (TÁRKI)

- Kovách Imre (MTA TK)

- Nagy Péter Tibor (Wesley János Lelkészképző Főiskola)

- Tir Melinda (KRTK)

- Vereczkei Zoltán (KSH)

 

2. A FETE eddigi tevékenységének tanulságai.

 

Vitavezető: Nagy Péter Tibor

Résztvevők:

- Lengyel György (BCE)

- Harcsa István (FETE)

- Kőrösi Gábor (MTA KRTK)

 

 

 

Topic: konferencia 

Time: Oct 24, 2022 05:00 PM Budapest

 

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/86965831343?pwd=OER6VjhQbFVHdVZ3dU54QmtQMzhqQT09

 

Meeting ID: 869 6583 1343

Passcode: 186658

 

 

 

 

 

MEGHÍVÓ

a Társadalomstatisztikai szakosztály tisztújító ülésére

Aktuálissá vált a tisztújítás, tekintve, hogy az eddigi elnök, Harcsa István, valamint a titkár, Kmetty Zoltán lemond a megbízatásáról. Továbbá, miután belátható időn belül megszüntetjük a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesületet (FETE-ét), az utódszervezet betagozódik a szakosztályba, amely viszont a jövőben Fényes Elek Társadalomstatisztikai szakosztály néven fog szerepelni. Többek között e körülmény is a szakosztályi tevékenység újragondolását teszi szükségessé, ezért sor kerül a tevékenység megújításával kapcsolatos elképzelések megvitatására.

A szakosztály alapításakor egyik alapvető szempont volt, hogy a társadalomstatisztika szerteágazó volta miatt törekedni kell a szakosztályközi rendezvények szervezésére, amit – elmélyültebb formában - célszerű lehet a jövőben is folytatni. Ez azt jelentheti, hogy intenzívebbé válhat majd a társszakosztályokkal való együttműködés. 3

 

A tisztújítás előtt, 17 órától pódium vitát rendezünk. (A pódiumvita programját a csatolt meghívó tartalmazza.) A tisztújító ülésre a vita után kerül majd sor.

Helyszín: MTA MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, .. (Budapest, Tóth K. u. 4. fszt.)

Időpont: 2022. október 24. 18’30 órai kezdéssel, amennyiben a megjelenők száma nem elégséges az szavazáshoz, úgy 19 órára újabb ülést hívunk össze.

Harcsa István

szakosztályi elnök

MELLÉKLET