Braham emlékülés

2019 01 13 vasárnap 13.00 

FIGYELEM! (Korábban 14 h volt a várt időpont!)
WJLF Kline terem 
Budapest VIII Dankó u 11.A R Brahamre emlékezni kívánók számára az esemény regisztrációt nem igényel. A Braham professzor tiszteletére 20 perces előadással felszólalni kívánók 2019 01.03-ig jelezzék ezt a nagypetertibor@gmail.com e-mail címen.
A rendezvény programját lásd: http://oktatas.uni.hu/20190113.htm

GYÁSZ: ELHUNYT RANDOLPH L. BRAHAM

„Az igaznak emlékezete áldott.”

(Példabeszédek 10:3.)Megrendüléssel vettük a tegnapi hírt, hogy gazdag életének kilencvenhatodik évében elhunyt Randolph L. Braham professzor úr, a Soá nemzetközi rangú tudósa, a Soá magyarországi történetének meghatározó jelentőségű kutatója.Élete főműve, a kétkötetes The Politics of Genocide: The Holocaust in Hungary című monográfia (New York,1981) magyarországi megjelenése mérföldkövet jelentett a hazai Soá-kutatásban, és annak mindmáig megkerülhetetlen, enciklopedikus forrását jelenti.

A magyar fordítás először 1988-ban jelent meg A magyar Holocaust címen, bővített, átdolgozott változatban pedig A népirtás politikája: A holocaust Magyarországon címmel 1997-ben.Rendkívül széles körű tudományos, tudománynépszerűsítő és tudományszervező munkássága mellett Braham professzor egészen a legutolsó napokig fáradhatatlan harcosa és szellemi inspirálója volt „a holokauszt történelmi integritásának védelme és a mártír áldozatok emlékének megőrzése érdekében” folytatott küzdelmeknek.A leghatározottabban emelt szót a 2010-es évekbeli magyarországi kormányzati emlékezetpolitika Soá-relativizáló és történelemrevizionista akcióival szemben is. Tiltakozott többek között a Szabadság téri német megszállási emlékmű ellen (korábbi magas állami kitüntetését is visszaadva emiatt), és szót emelt „az úgynevezett Sorsok Háza megnyitása ügyében”.A Professzor úr barátságával tisztelte meg a WJLF-t is. Elkötelezett támogatója volt a Kőrösmező–Kamenyec-Podolszkij-i deportálás megkülönböztetett történelmi jelentőségét hangsúlyozó emlékezésdiakóniai szolgálatunknak (először ő értékelte úgy, még évtizedekkel ezelőtt, az 1941-es tragédiát, mint a Soá magyarországi prelúdiuma), és megnyitó előadója volt a deportálás hetvenedik évfordulója alkalmával rendezett konferenciánknak. Engedélyezte emellett, hogy legfontosabb műveit WJLF-es projektek keretében tegyük digitálisan hozzáférhetővé:A népirtás politikája: A holocaust Magyarországon:

http://mek.oszk.hu/11500/11506/html/index.html

http://mek.oszk.hu/11800/11857/11857.htm

A magyarországi holokauszt bibliográfiája I-II.:

http://mek.oszk.hu/16100/16180/16180.pdfÉletútjához és életművéhez lásd pl.:Randolph L. Braham rövid életrajza:

https://bhiweb.wordpress.com/2011/11/06/braham/

Karsai László: Életinterjú levélben a 80 éves Randolph L. Braham professzorral:

http://www.multesjovo.hu/hu/aitdownloadablefiles/download/aitfile/aitfile_id/560/

WJLF: Randolph L. Braham 90 éves

http://wesley.hu/archive/cikk/randolph-l-braham-90-eves

„De ne maradjon kimondatlan”: Randolph L. Braham emlékére:

http://www.mazsihisz.hu/2018/11/25/-de-ne-maradjon-kimondatlan---randolph-l.-braham-emlekere-12268.html

Elhunyt Randolph L. Braham, a magyar holokauszt legismertebb kutatója:

http://www.szombat.org/politika/elhunyt-randolph-l-braham-a-magyar-holokauszt-legismertebb-kutatoja

Randolph L. Braham (Wikipédia-szócikk):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Randolph_L._Braham

Heller Ágnes: A Holocaust Tinódija. Randolph L. Braham: A népirtás politikája:

http://www.multesjovo.hu/hu/aitdownloadablefiles/download/aitfile/aitfile_id/887/Legyen lelke bekötve az Élők kötelékébe!A WJLF Theológus és Lelkész Szak nevében:Iványi Gábor

Majsai Tamás

Nagy Péter Tibor