Kedves Komplettírozók!

 

 1. Először tanulmányozzák át a http://oktatas.uni.hu/ertesitorogzites.htm fájlt. A nagy táblázatban látják, hogy az önök iskoláiban mely évek hiányoznak.

 

 1. A komplettírozás a következő módon történik:

 

  1. Először az OSZK-ban kikérik az önöknek kiosztott iskolák összes hiányzó évfolyamának az értesítőjét, és elkészítik a leírt szabályoknak megfelelően a kezdő és végzős osztályok rögzítését.

 

  1. Bizonyos értesítőket nem fognak megtalálni az OSZK-ban, ezeket írják össze maguknak, majd folytassák a munkát, amíg az OSZK-ban találnak anyagokat.

 

  1. Ezután menjenek át néhány napra az OPKM-be, keressék ki a hiányzó éveket, és ott rögzítsék őket. (Az OPKM-be a kék metró Népliget megállójából öt perces sétával lehet eljutni. A címet, nyitva tartást stb. a www.opkm.hu weboldalon megtalálják. Az OPKM-ben az OSZK-hoz hasonlóan könyvtári számítógépek állnak rendelkezésre, azonban – ha ezekből nincsen elegendő – akkor a könyvtárosoktól a Karády-Nagy féle értesítőrögzítés kutatásra hivatkozva számítógépet lehet kölcsönözni. Belépési díj nincs.)

 

  1. Ha a komplettírozás során azt tapasztalják, hogy a katalógusban megvan az értesítő, de éppen nem találják a könyvtárosok, akkor a kérést másnap meg kell ismételni, harmadnap pedig meg kell kérni a könyvtárosokat, hogy nézzenek utána, nem használja-e éppen egy olvasó vagy kutató az értesítőket. Mivel több hétre előre kaptak munkát, akár meg is egyezhetnek az értesítő későbbi átvételéről, használatáról.

 

  1. Ha bizonyossá válik, hogy egyik könyvtárban sem találnak rá az értesítőre, akkor kell a hiányzó évet pótolni, mégpedig azon módon, ahogy ezt eddig is kértük:

                                                               i.      A hiányzó nyolcadikos évfolyamokat az előző év hetedikeseinek rögzítésével, vagy – ha az az év sincs meg – az azt megelőző év hatodikosainak rögzítésével pótolhatják. Tehát azokat a diákokat veszik fel a hatodikból ill. hetedikből, akik a keresett évben lennének nyolcadikosok. Pl.: A Csurgói Gimnázium 1910/11-es évéből hiányzik az értesítő. Ez esetben az 1909/10-es év hetedikes osztálya vagy az 1908/09-es év hatodikos osztálya kerül rögzítésre.

 

                                                             ii.      Ha 1945 után vagyunk, és az érettségiző osztályt negyedikesnek hívják, akkor értelemszerűen az előző év harmadikosaival vagy az azt megelőző év másodikosaival kell a hiányzó évfolyamot pótolni.

 

                                                            iii.      A hiányzó elsős évfolyamokat a következő év másodikosainak rögzítésével, vagy – ha az az év sincs meg – az azt követő év harmadikosainak rögzítésével pótolhatják. Tehát azokat a diákokat veszik fel a másodikból ill. harmadikból, akik a keresett évben voltak elsősök. Pl.: A Csurgói Gimnázium 1900/01-es évéből hiányzik az értesítő. Ez esetben az 1901/02-es év másodikos osztálya vagy az 1902/03-as év harmadikos osztálya kerül rögzítésre.

 

                                                           iv.      Ha ezen a módon nincs pótlásra lehetőség, mert a környező évekből is hiányzik az értesítő, akkor az értesítő-nyilvántartásukban jelezzék egyértelműen, hogy semmiképpen nem lehetett pótolni a keresett évet.

 

 

Minthogy ez a munka az osztályok kiválasztásánál nagyobb figyelmet kíván, fájlonként 10 percet elismerünk.

 

Csak a már komplett iskolákat szabad leadni, vagyis olyan iskolákat, amelyek minden hiányzó évét rögzítették, vagy az értesítőhiány mindkét könyvtár megvizsgálása után egyértelműen megállapítást nyert. Az anyagokat hetente egyszer, pénteken küldjék Julának. Ami nem készül el péntekre, azt a következő pénteken küldjék el. Többször ne küldjenek anyagot, mert túlterheli a személyeket ill. a rendszert.

 

Ha bármilyen kérdésük van, az elitkutatas@gmail.com-ra írhatnak, amit esténként megnézek, tehát, másnap reggelre meglesz a válasz.