A vita elsősorban tudományos célú, és mindenekelőtt tudományok képviselőinek szól. Szívesen látunk mindenkit, aki a vitatott könyvek, vagy az azokban megjelenő problémák tárgyilagos megvitatására törekszik.

Ahogyan egy tudományos vitánál mindenki csak a saját nevében beszél, s mindenki a saját véleményéért felelős.  A vitatott könyvek témái, mint minden társadalomtudományi kérdés érinthetik a hivatalok, intézmények, politikai pártok, szakmai testületek érdekeit - de mint intézmények nem fejthetik ki álláspontjukat, nem folytathatnak, kampányt, vagy propagandát. Ugyanakkor párt és intézményi hovatartozása alapján senki felszólása nem korlátozható, azaz a Köztársaság alkotmányos rendjével összeférő megnyilatkozás esetén mindenkinek joga van a rendezvények "szabad vita" szakaszában álláspontját kifejteni.

A vita résztvevői tudomásul veszik, hogy a vitáról videofelvétel készül, mely - vágatlan formában felkerülhet a netre.

A vita felkért résztvevői honoráriumot nem kapnak, a vita helyszínéül szolgáló intézmény bérleti díjat nem számol fel. A vitához szükséges könyvpéldányokról (ezeket tiszteletpéldányként az opponenseknek és a helyszínt biztosító intézmény könyvtárának ajándékozva) a kiadó, vagy a könyv szerzője, szerkesztője gondoskodik.