Videobook a lap alján

MEGHÍVÓ

a „Polarizálódó társadalmi nagycsoportok. Zártabbá válás, versus konzerválódás. ” címmel tervezett műhelyvitára

A Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület (FETE), valamint az MSZT Társadalomstatisztikai szakosztálya, - online formában - műhelyvitát kezdeményez a társadalmi nagycsoportok polarizálódásáról. A témakörhöz háttéranyagként szolgál, Harcsa István: „Polarizálódó társadalmi nagycsoportok. Zártabbá válás, versus konzerválódás”, címmel készített tanulmánya. Az anyag a KSH 2016. évi rétegződés felvételének másodfeldolgozása alapján megpróbál részletes képet adni a nagycsoportok fokozódó polarizálódásáról, beleértve ennek az életkörülmények terén megnyilvánuló hatásáról. A kutatás a korábbi évtizedekben, valamint a 2016-ban – KSH-ban - végzett, több tízezres rétegződés és mobilitás vizsgálatok alapján, társadalomtörténeti metszetben ad részletes képet a társadalom tagoltabbá válásáról. Mindezek alapján az eredmények számottevő mértékben módosíthatják a társadalomszerkezet formálódásáról alkotott eddigi képet.

 A vitára különböző műhelyekből kértünk fel korreferenseket, azt remélve, hogy a szakmai párbeszéd elősegíti a témakörben szükséges diskurzust, és a közös gondolkodást, s egyben, mivel a beszélgetést rögzítjük, az internetre kerülve mintegy dokumentálja is az utókor számára álláspontjainkat. 

A rendezvény időpontja: 2021. április 8-án, 16 órai kezdéssel.

Az online rendezvény a meets platformon zajlik, az ezt nem ismerők olvassák el a http://oktatas.uni.hu/meets.htm  oldalon található „protokollt”.

Vitavezető: Nagy Péter Tibor

Vitaindító: Harcsa István

Felkért hozzászólók:

-        Berger Viktor

-        Huszár Ákos

-        Lengyel György

-        Róbert Péter

-        Tóth István György

A rendezvény nyitott, amelyre minden érdeklődő bekapcsolódhat.

Videobook:

https://youtu.be/oXX56axyPec

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Fenyes_Elek_20210408.mkv

https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Fenyes_Elek_20210408.mp4